Pszczoły i inni zapylacze są niezbędnym elementem globalnego ekosystemu. Od nich zależy wielkość i jakość plonów oraz owocowanie.
Pszczoły miodne mają ogromne znaczenie gospodarcze i środowiskowe - bez nich nie będzie miodu i innych produktów pszczelich, większości warzyw i owoców oraz kwitnących roślin. Niemal 80% produkcji żywności zależy od pracy pszczół - jeśli wyginą, czeka nas katastrofa ekologiczna i kryzys żywnościowy.
Pszczoły musimy chronić ze względu na ekologię i ekonomię, gdyż są źródłem wielu korzyści i niezbędnym elementem środowiska, również miejskiego.
Zapylaczami upraw są głównie pszczoły miodne, najlepiej poznany i najdłużej hodowany gatunek pszczół. Dzikie pszczoły, trzmiele i pszczoły samotne (murarki ogrodowe) oraz bzygi, osy i motyle zapylają głównie rośliny rosnące naturalnie.
Więcej informacji poniżej i do pobrania w ulotce.




























